Annonse for Hageland

 

Innhold levert av H-Extra for Hageland

Grønne planter fra Hageland Raglamyr og Bygnes lyser opp mørke vinterkvelder, og tilfører eierne mer velvære og bedre helse.

Grønne planter gir bedre innemiljø og økt trivsel

Julefesten på Hageland Raglamyr og Bygnes er over, og nå bugner det over av nye, grønne planter i butikkene. Her er planter for enhver smak, og du trenger ikke grønne fingre for å få det frodig rundt deg.

Det er gjort mye forskning på betydningen av grønne planter, og viktigheten av å bringe hagefølelsen innendørs. 

– Grønne planter er flotte luftrensere, som ikke bare produserer oksygen, men også renser luften for skadelige stoffer som benzen (kreftfremkallende), trichlorethylene og formaldehyd. På vinteren gjør varmere inneklima at vi får tørrere luft, men planter tilfører fuktighet. Noe som gjør oss mer opplagte i mørketiden, sier gartner Else Eikemo hos Hageland Raglamyr.

Overskudd og velvære

Mange får overskudd ved å være ute i frisk luft. De grønne plantene gjør at du blir mindre stresset, gladere og mer effektiv. I større rom kan også planter absorbere lyd. Grønne planter har en egen evne til å overleve de fleste trender og stilretninger, og du kan finne planter som forsterker stilen din.

– På Hageland får vi i romjulen kjørt inn en stor trailer med et rikt utvalg av grønne planter. Folk er lei av julen, ser fram mot sommeren og vil ha noe nytt. De fleste grønne plantene er lettstelte, og du kan derfor velge ut de plantene du synes har flottest utseende. Tenk også på hvor du skal plassere plantene på forhånd, så får du gode råd fra oss. Uansett behov, skulle vi finne en plante til deg.

Gode tips til stell

For Eikemo er det naturlig å tenke på plantene som levende vesener. Som må behandles med kjærlighet og respekt.

– Mange vanner på autopilot, uten å tenke på at plantene på vinterstid vokser mindre og har behov for mindre stell. Vanning påvirkes av hvor varmt du har det, generelt sett skal plantene tørke litt mer opp på vinteren. La dem få mest mulig lys fra utenfra. Står plantene i for mye vann over tid, risikerer du at de først får en gul farge og til slutt drukner. Desto lysere og varmere en plante står, desto mer vann trenger den.

Planter trenger næring

Den erfarne gartneren mener at grønne planter må gjødsles.

– For de som ønsker enkelt plantehold, har vi langtidsvirkende gjødsel som gir planten næring gjennom tre til fire måneder. Det gjør at du slipper unna med to gjødslinger på et år. Du kan også velge flytende gjødsel som tilføres regelmessig, blandet med vann en gang i uken. Husk at plantene trenger næring, som oss.

Grønne planter blir trendikoner

Hva skal du velge i jungelen av grønne planter? Her har du noen tips i forhold til de siste trendene i markedet.

Et trendikon - vindusblad


Trendikonet
Monstera deliciosa har store blader med avlange hull. Den kan stå skyggefylt, men bladene blir større og får flere hull i godt lys. I den mørke årstiden bør den stå ved et vindu eller få ekstra lys (uten trekk), mens den om sommeren bør stå litt mer skyggefylt. La den tørke lett ut mellom hver vanning. Jorda bør være godt drenert, bruk gjerne lecakuler i bunnen av potten. Planten liker å bli dusjet, og bør gjødsles en gang i måneden.

 

Den sunne og rensende - Fredslilje  

Dette er en av våre mest vanlige og robuste potteplanter. Vakre blader, hvite blomster, og best av alt: Fredliljen er blant de aller beste luftrenserne. Den er lettstelt og tåler uttørking, men bør få lunkent vann og gjødsles regelmessig. Liljen omdanner ikke bare CO2 til oksygen, men tar opp og nøytraliserer giftstoffer fra plastikk og lim i møbler, byggematerialer og maskiner. De tilfører også luften fuktighet. Planten, som fås i liten og stor utgave trives på et lyst sted, ved alminnelig stuetemperatur (ikke under 16 grader). Planter som Twiggy, Svigermors tunge, Bjørkefiken og Sverdbregne er også gode luftrensere.

De lettstelte - kaktuser og sukkulenter

Kaktuser og sukkulenter blir stadig mer populære, og foruten at de er stilige og særegne, er de lettstelte. Disse skal ikke vannes og gjødsles ofte, og på vinterstid mindre enn vanlig. De tåler den tørre luften på vinterstid. Kaktuser kan klare seg lenge uten vann, og la dem tørke ut før du gir dem litt vann hver måned. Regn cirka to uker mellom hver vanning for sukkulenter, en gang i måneden for kaktuser. Husk å ha dreningshull i potten. La dem få så mye sol og lys som mulig. Jo mer direkte sollys de får, jo mer kompakt og fargerike blir de.

Hageland Raglamyr

Longhammarvegen 26B
5536 Haugesund
Telefon: 915 30 915

 

Hageland Bygnes

Vestheimvegen 7
Bygnes
Tlf: 915 30 915

 

 

Annonse for Hageland

Innhold levert av H-Extra for Hageland